Frågor & svar

Vi vet att ACANA hund- och kattfoder är annorlunda, så vi förmodar att du har några frågor. Läs mer om vad som finns i vår mat, hur de är tillagade och våra planer för framtiden. Det är viktigt för oss att du känner dig trygg med våra produkter och dess innehåll.

Om du har frågor eller funderingar är du varmt välkommen att kontakta oss via telefon 08 – 630 73 00 eller maila till info@treeofpets.se

Innehåller Acana konserveringsmedel som Etoxikin?

I Champion Petfoods ingredienser och produkterl konserverar vi aldrig med Etoxikin eller någon annan kemikalie. Etoxikin används vanligen som konserveringsmedel i fiskingredienser som framställs i USA. Vi använder två typer av fiskingredienser; färsk fisk och fiskmjöl. All vår fisk fångas i vårt närområde och levereras garanterat färsk – aldrig fryst och helt utan konserveringsmedel.

Färsk fisk vår färska fisk fiskas i vårt närområde och levereras garanterat färsk – aldrig fryst och helt utan konserveringsmedel.

Fiskmjöl då Etoxikin är vanligt i hela fiskmjölsleveranskedjan, samarbetar vi direkt med våra fiskmjölsleverantörer – utan mellanhänder – och betalar extra för att få vårt lax- och sillmjöl konserverat med en egen blandning av vitamin E och botaniska extrakt.

Varför innehåller ACANA örter?

Vårt hund- och kattfoder är utformat för att återspegla den naturliga kosten. Växter är en viktig del av den naturliga kosten för alla katter och hundar. Våra örter väljs ut av en av Nordamerikas ledande homeopatiska veterinärer.

Är ACANAs ingredienser godkända som mänskligt livsmedel?

All vår närproducerade fågel, fisk, röda kött, ägg, frukt och grönsaker genomgår kontroller och godkänns som mänskligt livsmedel av den kanadensiska regeringen innan det levereras färskt till våra kök – något som få tillverkare kan göra anspråk på.

Färsk eller rå: vad är skillnaden?

Färsk innebär att ingrediensen aldrig tidigare varit fryst och att den inte innehåller några som helst konserveringsmedel.

 innebär att ingrediensen inte har tillagats men har bevarats genom frysning, kemiska konserveringsmedel eller en kombination av båda.

Acana hund- och kattfoder tillverkas av fågel, ägg, fisk, rött kött, frukt och grönsaker som levereras färskt varje dag.

Testar ni er fisk för tungmetaller såsom kvicksilver?

Ja. Även om vår fisk kommer från våra rena nordliga sjöar och det kanadensiska Stillahavsområdet så förser våra leverantörer oss med tungmetall- och kvicksilvertestresultat och vi testar även våra färdiga livsmedel innan leverans. Vår färska fisk har gått igenom kontroller och uppfyller den kanadensiska regeringens alla livsmedelsregler för daglig konsumtion samt tillhandahåller en källa av DHA och EPA Omega 3-fettsyror i världsklassnivå.

Innehåller era köttråvaror antibiotika? Hur är det med hormoner?

Vi köper inte bulkråvaruingredienser som finns i konventionellt foder till husdjur och alla våra foder innehåller färskt lokalproducerat kött som är certifierat fria från antibiotika och konstgjorda tillväxthormoner.

Innehåller ACANA några råvaror från Kina?

Vi använder inga råvaror från Kina vid tillverkningen av vår hund och kattmat, det gäller även vitaminer. Vår filosofi är att alltid använda närproducerade färska råvaror. Alla våra produkter är uteslutande tillverkade i vårt egna prisbelönade kök här i Alberta, Kanada.

Är Acana bra för mitt överviktiga husdjur?

Ja. Våra produkter har en Biologiskt korrekt distribution av energi – mer energi tillförs från protein och mindre från kolhydrater. Kolhydrater är tomma kalorier – de ger endast socker som energi och har ingen väsentlig funktion i kroppen. Socker omvandlas snabbt till glukos i blodet vilket i sin tur lätt omvandlas till kroppsfett. Ett överskott på energi från kolhydrater lagras i kroppen som fett.

Protein ger lika mycket energi som kolhydrater men har en helt annan effekt på kroppen. Till skillnad från kolhydrater lagras inte överskottsmängder av energi från protein som fett i kroppen – det avlägsnas helt enkelt från kroppen genom naturliga elimineringsfunktioner.

Kan ACANA bidra till att mitt husdjur ökar i vikt?

Våra produkter är rika på kött och animaliskt protein, vilket bidrar till en ökad muskelmassa. Detta kan öka deras totala kroppsvikt, men inte kroppsfett. Acana innehåller få lågglykemiska kolhydrater och bidrar till att många katter och hundar förlorar kroppsfett när de utfodras med Acana.

Främjar ACANA urinvägshälsan?

Ja. Tack vare dess höga köttinnehåll är Acanas produkter naturligt sura och bidrar till att främja en hälsosam urinvägshälsa. Med ett naturligt svagt surt pH-värde på ca 5,5 främjar Acana en sund urinvägshälsa.

Passar ACANAs hund- och kattfoder min stora hundras, såväl valp som vuxen?

Ja. Att säkerställa lämpliga kalcium- och energinivåer i maten är extra viktigt till storvuxna raser.

Kalcium

En idealisk kalciumhalt för stora raser tros vara mellan 1,0 och 1,4 % som “utfodringsbas”. Man tror även att kalcium på över 3 % i torrvikt kan bidra till väsentliga skelettavvikelser.

Gällande produkter för stora raser är det viktigt att hålla i minnet att vissa vitaminer (vitamin D) kan öka absorptionen av kalcium i dieten till alltför höga nivåer. Acana är utformad för att hålla dessa kalciumnivåer.

Energi

Om alltför många kalorier tillförs och konsumeras på daglig basis kan det resultera i en alltför snabb tillväxt. Att tvinga ett icke färdigvuxet skelett att stödja denna överskottsmassa kan resultera i ledhälsoproblem.

Det finns tre energikällor i kommersiella hund- och kattfoder: protein, fett och kolhydrater. Acana Large Breed Puppy har en måttlig fetthalt, mycket animaliskt protein och viktigast av allt, den innehåller få lågglykemiska kolhydrater. Kolhydrater omvandlas till socker snabbt och enkelt och är den vanligaste orsaken till övervikt.

Att begränsa mängden kolhydrater i kosten är perfekt för att främja en optimalt hälsa hos alla hundar, både valpar, vuxna och storvuxna hundar.

Påverkar en hög proteinhalt hundens ledhälsa?

Forskning om tillväxten hos rasen Grand Danois (Nap RC, Nederländerna,) har visat att proteinnivån i en diet inte har någon signifikant inverkan på skelettutvecklingen. Högt proteinintag “leder inte till ökad risk för ledhälsoproblem och det har inte någon inverkan på utvecklingen i tillväxten av benet”.

Protein orsakar inte ledhälsoproblem men det kan andra näringsämnen göra. Övergödning av en hund kan ge upphov till artrit och ortopediska problem. Observera att de flesta ortopediska besvär och ledbesvär är ärftliga, men överviktiga valpar och hundar har en större chans att uppleva smärta och obehag och större risk att utveckla ortopediska problem som vuxna och även artrit senare i livet.

Passar ACANA till min äldre hund?

Ja, absolut! Även om lågproteindieter av tradition har rekommenderats till äldre hundar kan det avfärdas genom aktuell vetenskap.

Förhållandet mellan kolhydrater och protein är en viktig faktor i kosten hos äldre hundar. När proteinnivån är hög, är kolhydratnivån låg. En proteinrikkost innehåller med andra ord få kolhydrater. Det är bra för äldre hundar eftersom en överdriven mängd av olämpliga kolhydrater (som helt enkelt är socker) är det sista näringsämne som behövs i varje äldre hunds kost.

Belastar en högproteindiet mitt husdjurs njurar?

Nej, det finns ingen vetenskaplig studie som visar att en högproteindiet har någon negativ effekt på njurarna hos hundar eller katter. I själva verket visar vetenskapliga studier på motsatsen – hundar med dålig njurfunktion eller hundar som bara hade en njure fick en förbättrad hälsa av en högproteindiet.

Många hund- och kattfoder tillverkas av fabriker som inte äger varumärket. Hur är det med ACANA?

Vi äger och driver våra prisbelönta kök i Morinville, Alberta, där vi uteslutande tillverkar Acana och Orijen. Det är enkelt – vi tillåter inte att våra produkter tillverkas någon annanstans, och vi tillverkar inga andra produkter utöver Acana och Orijen.

Vilken typ av processer för kvalitetssäkring följer ni?

I alla stadier av produktionen och beredningen, använder vi både Good Manufacturing Principals – ett världsomspännande system för kontroll och styrning av tillverkning och kvalitetskontroll av livsmedel – och Hazard Analysis and Critical Control Point Analysis (HACCP) – en internationellt erkänd och systematiskt förebyggande strategi för livsmedelssäkerhet.

Vårt kvalitetsfilosofi sträcker sig långt utanför vår fabrik – från våra distributionspartners till våra råvaruleverantörer som vi alla känner och litar på. Alla köttingredienser är godkända av Kanadas regering, de genomgår kontroller och är godkända som mänskligt livsmedel när de levereras till vårt eget kök varje dag.

Vårt färska kött kommer från kyckling, kalkon, fisk, nöt, gris, vildsvin, bison och lamm. Djuren föds upp på ett naturligt sätt på lokala gårdar av människor vi känner och litar på. Vårt kött är alltid godkänt som mänskligt livsmedel innan det levereras till oss. Våra färska lokala råvaror uppfyller AAFCOs definition av “färsk”, där kylning är den enda formen av konservering – vi använder aldrig kemikalier, värme eller frysning.

Men kanske är det vårt internationella rykte om genuinitet den bästa garantin för vår kvalitet. Hos Champion tar vi ansvar för våra produkter. Du kan vara säker på att Acana aldrig produceras eller förpackas i någon annan anläggning än vår egen.

Vad är det första “Pet Food Recall Program”?

Champion Petfoods är stolta över att vara medlemmar av det första “Pet Food Recall Program”. Detta är en frivilliginsats som består av en koalition av ansvariga hund- och kattfoderproducenter som bestämt sig för att upplysa sina kunder och konsumenter i händelse av att en produkt återkallas.

Vi strävar efter garanti av våra livsmedel och att ge välbefinnande åt katter och hundar och de människor som älskar dem. I det osannolika fall att något av våra livsmedel återkallas kontaktar vi dig omgående med information om de berörda produkterna, orsaken till återkallelsen och om vilka åtgärder som kan behöva vidtas. Vi kommer att lägga ut information på vår hemsida och meddelar lämpliga tillsynsmyndigheter.

Använder ACANA hund- och kattfoder vildfångad eller odlad fisk?

Alla våra fiskråvaror, utom lax, kommer från vildfångad fisk. Många andra hund- och kattfodertillverkare hävdar att deras produkter innehåller “färsk vildfångad lax,” vilket är tekniskt omöjligt då man bara får fiska vildlax under en kortare period per år. Vi använder vildlax när säsongen tillåter, vilket i Kanada är från maj till september. Under denna tid är den färska laxen i Acana viltfångad. Under resten av året kommer vår lax färsk från North Vancouver Islands laxodlingar.

Detta är i linje med vår filosofi Biologiskt Korrekt och Färska Regionala Råvaror, liksom våra värderingar om hållbarhet och ansvar mot vår natur och miljö. Laxen som användas för att framställa vårt laxmjöl kommer till 100 % från vildfångad lax.

Är ACANAs förpackningar återvinningsbara?

För närvarande är våra förpackningar inte återvinningsbara. Vi har talat med vår förpackningastillverkare flera gånger angående denna fråga och har övervägt att använda andra förpackningstillverkare. Även om det finns många återvinningsbara förpackningar är ingen av dem lämpliga för våra produkter. Detta beror på att vi inte använder kemiska konserveringsmedel och våra förpackningarna måste därav vara helt förslutningsbara för att skydda ditt husdjurs mat.

Vi skulle föredra att reducera vår miljöpåverkan men tekniken existerar inte ännu för en produkt som vår. Det kommer förhoppningsvis att förändras när mer påtryckningar läggs på förpackningasproducenterna och vi kommer att fortsätta att utforska dessa möjligheter.

Hur hittar jag en återförsäljare av ACANA i mitt område?

Via vår funktion “sök återförsäljare” kan du hitta återförsäljare i ditt område.

Har Acana någon uppfödarklubb?

Som registrerad uppfödare i Bonuscard får du 15 % rabatt på varje köp av Acana. Ansök om medlemskap i Acanas uppfödarklubb via Bonuscard-appen eller på bonuscard.com.

Finns ACANA som hundgodis?

Ja, Acana finns som hundgodis i smakerna Grass-Fed Lamb, Fee-run Duck och Yorkshire Pork. De tillverkas i våra egna kök och är tillagat av 100% kött.

Hur ska jag förvara ACANA hund- och kattfoder?

Det bästa är att förvara ditt Acana hund- och kattfoder inomhus på ett svalt, mörkt ställe. Använd en återförslutningsbar fodertunna av livsmedelsklassad plast. Den ursprungliga förpackningen fungerar också mycket bra, förutsatt att den är återförsluten för att bibehålla det lufttäta förhållandet. Långvarig exponering för höga temperaturer ökar oxidationen och minskar hållbarheten, liksom exponering för direkt solljus.

En lagringstemperatur på 10 – 20 grader är perfekt.

Var hittar jag bäst före-datum på förpackningen?

Våra bäst före-datum skrivs ut på baksidan och på toppen av samtliga Acana förpackningar. Vi markerar våra påsar med DAG-MÅNAD-ÅR. Från tiden vi producerar och paketerar våra produkter tar det cirka 15 månader till förfallodatum. Värme, fukt och ljus har störst påverkan på hållbarheten. Efter att du har öppnat förpackningen bör du förvara maten i en behållare eller försluta förpackningen ordentligt och förvara den på en sval torr plats. Vid rätt förvaring håller sig Acana hund- och kattfoder fräscht i månader.

Varför förpackas inte Acana hund- och kattfoder i konservburk?

Att göra konserver är en helt annan produktionsprocess. Vi har för närvarande inga planer på att leverera Acana i konservburkar.

Varför är en del av era påsar vakuumförpackade och andra inte?

För att hålla våra produkter så färska som möjligt är Acana-förpackningen fullständigt tätförsluten. Under förpackningsprocessen drar vår luftevakuering ut all överskottsluft ur påsarna före försegling. Beroende på matens densitet, hur den kommer in i förpackningen och omgivningstemperaturen så kommer vissa påsar innehålla mer luft än andra. Även om vissa av våra förpackningar kommer att verka vara vacuumförpackade och andra inte är maten alltid lika färsk, oavsett påse.

Biologiskt korrekt

Färska lokala råvaror

Egen tillverkning